Over Motiverende Gespreksvoering, of Motivational Interviewing zoals het door sommigen wordt genoemd, bestaan veel verschillende opvattingen. Dat is niet vreemd natuurlijk. Het gedachtegoed is onderhevig aan veranderingen die zich in de tijd voltrekken. En natuurlijk past iedereen Motiverende Gespreksvoering op zijn eigen manier toe en vormt zich een eigen mening over wat Motiverende Gespreksvoering nu precies is.
Motivational Interviewing en Miller & Rollnick
De grondleggers en geestelijke ‘vaders’ van Motiverende Gespreksvoering zijn
William Miller en Stephan Rollnick. Zij publiceerde voor het eerst over ‘Motivational Interviewing’ in 1991. Het was de start van een uiterst vruchtbare samenwerking die leidde tot een enorme stroom aan publicaties. Volgens het Institute for Scientific Information is Miller zelfs één van de meest geciteerde wetenschappers van deze tijd. Op de pagina Miller & Rollnick leest u meer over hen en hun werk.
Een introductie
Natuurlijk is het zinnig en interessant om één van de boeken te lezen over Motiverende Gespreksvoering. Aanraders op dit gebied zijn natuurlijk de boeken van Miller & Rollnick. Maar mogelijk bent u nog niet zover en wilt u eerst wat lichtere kost. Een introductie tekst over Motiverende Gespreksvoering vindt u op deze site en wel op de pagina ‘Wat is Motiverende Gespreksvoering‘. Is uw interesse gewekt, kijk dan ook eens naar de pagina over de ‘vier processen van Motiverende Gespreksvoering’ en naar de pagina over ‘veranderaar’. Het zal u snel duidelijk worden wat met deze begrippen wordt bedoeld en wat u er mogelijk mee zou kunnen.
Ambivalantie
Ambivalentie of twijfelachtigheid. Een centraal begrip in de motiverende gespreksvoering. Het geeft aan dat mensen als ze iets willen veranderen hiervan zowel voordelen zien en bedenken maar ook nadelen. En daardoor niet in actie komen. Lees er meer over in dit artikel.
Motivational Interviewing
Tja, sommigen spreken van Motivational Interviewing in plaats van over Motiverende Gespreksvoering. Natuurlijk maakt het allemaal niet zo veel uit hoe je het noemt. Er wordt immers hetzelfde mee bedoeld. Om die lange woorden ‘Motiverende Gespreksvoering’ en ‘Motivational Interviewing’ te vermijden wordt ook regelmatig de afkorting gebruikt. Dus MG of MI. Vreemd genoeg wordt de afkorting MI in Nederland vaker gebruikt….